Krimtips til påsken!

av Tor Magnus Jonassen
22.03.24
Anne Mette og Lise gir dere boktips til påske!

Anne Mette anbefaler:

Mally Marlene - Min venn Alice – 2024

Jessica og Alice er bestevenner og har vært det hele livet. De dele også en altoppslukende interesse; True-Crime. Samme blir de med i en gruppe som også dele denne interessen. Men det er en sak Alice er spesielt opptatt av; kidnappingen av et lite, sovende barn. Det er over tjue år siden dette skjedde, og Alice greier ikke å slippe saken. Alice oppleves truende og intens, og til slutt orker ikke Jessica mer. Jessica er rett og slett redd for Alice.

Parallelt med dette følger vi en ny kidnappingssak. Lizzy på 5 år blir kidnappet utenfor huset sitt av en ung mann. Han tar henne med hjem til moren, som vil bruke jente for og tjene penger på henne i skjønnhetskonkurranser.

Dette er en spennende og nervepirrende psykologisk thriller, som absolutt er leseverdig. Forforfatteren er norsk og debuterer med boka.

Kaia Nygaard – Et mørkere vann

Her kommer enda en debutant, og vi er nå på Jæren. Det er desember og en isende vind blåser over land og strand.

Lensmann Erik Gjerde er nå tilbake i hjembygda etter noen år i byen, og denne dagen blir han kalt ut til en luksushytte ute i havgapet. Døra til hytta, eller villaen, står åpen, og det er ingen folk og se. Inni hytta finner han sport etter noe som må være en grusom hendelse.

Politietterforsker Martha Krogh har ingen god morgen. Hun våkner med kraftig bakrus og i sengen ved siden av ligger det en ung mann hun ikke husker navnet på. Om ikke det er nok, så har hun blitt kalt ut til en sak langt utpå bygda, og må samarbeide med den lokale lensmannen.  

Disse to er bokas hovedpersoner, som først må lete etter et lik, og deretter en iskald morder. Dette blir ingen lett sak for Gjerde og Krogh, når det er borgerskapet i Stavanger som skal gjennomsøkes. Her er det også en gammel, uløst sak som dukker opp, fra den gangen Kroghs far var politi.

Spennende og bra debutant, og manglende svar gjør at det lukter flere bøker fra denne kanten.

Keiko Higashino - Fatal hengivenhet

Dette er en langsom og kanskje litt omstendelig bok, fra en av Japans bestselgende krim og spenningsforfattere. “Fatal hengivenhet” er han første bok på norsk.

En av boksens hovedpersoner, Yasuko, er alenemor til datteren, Misato, og jobber i et Bento utsalg. En Bento er en lunsjboks med flere retter, som japanerne ofte kjøpe til lunsj. I samme leilighetskompleks bor også matematikeren Ishigami. Han er hemmelig forelsket i Yasuko.

En kveld får Yasuko besøk av eksmannen. Han er en ufyselig kar, som Yasuko lenge har prøvd og bli kvitt. Nå har han igjen klart og finne ut hvor hun bor. Det ender med at hun og datteren tar han av dage. Matematikeren i leiligheten over hører bråket og kommer løpende ned.  Han tilbyr seg og hjelpe henne med og skjule forbrytelsen. Han tar på seg hele jobben og forklarer henne hva hun skal gjøre. Hvis de bare holder seg til planen, vil alt gå bra. De har et vanntett alibi, og alt går bra helt til en dag Ishigami får uventet besøk, av sin gamle studievenn, fysikeren Yukawa. De har ikke hatt kontakt på mange, mange år. Fysikeren pleier og bistå politiet i vanskelige saker, og denne saken er intet unntak.

Boken er intens og full av overraskelser, og for noen er det ingen grenser når det gjelder kjærlighet. Anbefales til en krimelsker som trenger et nytt og litt annerledes bekjentskap.

Zahid Ali - Svaber – En vaskeekte detektiv

Svaber er en aldeles herlig krimkomedie, skulle egentlig bli en TV-serie. Serien ble planlagt sammen med Ari Behn, men da Ari døde, ble serien skrinlagt. I stede er boken blitt en slags hyllest til Ari.

Boken handler om vaskehjelpen Wasim Ali, kaldt Svaber. Han vasker fast i et næringsbygg og er betatt av Anna i resepsjonen. Han tar yrket sitt på fult alvor, og kan mye om både flekkfjerning og gulvvask. Hans egentlige drøm er og bli kjemiker. Men det kommer til gode i vaskeyrket også. Han har blant annet funnet opp et middel til fjerning av rødbetflekker.

Men en dag han vasker på kontoret til privatetterforsker Kolbeinstveit, blir han forvekslet med etterforskeren og får en sak på bordet. Denne løser han raskt og så begynner ballen og rulle. Ryktene går om at han er en rask og effektiv etterforsker. Snart får han saker av alle slag, og flere av den litt lysskye typen. Det er operasangere som begår selvmord, forsvunne papegøyer og falske malerier. Men Svaber må jobbe raskt, for snart er Kolbeinstveit tilbake fra ferie.

Det hjelper godt og være komiker når man skal skrive en morsom bok, og her får vi humorkrim og feelgood på sitt beste.

 

Lise anbefaler:

Hva med litt «Vossakrim» til påske?

Randi Fuglehaug skriver krim fra hjembygda Voss. Så langt er det kommet tre bøker om hennes «heltinne», journalisten Agnes Tveit, som er journalist i lokalavisa Hordaland på Voss.

I alle tre bøkene skjer det forferdelige ting under mer eller mindre berømte arrangementer som foregår på Voss.

Først bok heter Fallesjuke, der er det et fallskjermhopp som ender med katastrofe under «Ekstremsportveka». Noen har tuklet med en fallskjerm for å ta livet av noen.

Bok nummer to er Tonedød, denne foregår under «Vossajazzfestivalen». En av bygdas store døtre er en berømt saksofonist, hun skal spille på en av konsertene og det blir dessverre det siste hun gjør i livet.

I bok nummer tre, den ferske Skallebank er det «Smalahovesleppet» vi får være med på. Under et arrangement hvor man svir smalahover på tradisjonelt vis, dukker det opp et hode som absolutt ikke har sittet på noen med fire bein.

Agnes bistår og ligger ofte hakket foran både det lokale politiet og Kripos når det gjelder oppklaring av sakene. Alle lokalsamfunn har jo som kjent sine hemmeligheter, så også Voss og her er det sannelig ikke bare Vestlandsidyll.

God krim og et nydelig nynorsk.

Matthew Blake - Anna O.

Anna O eller Anna Ogilvy som hun egentlig heter, blir funnet blodig og i dyp søvn med en stor kniv i  hånden. Stedet er en hytte på en slags aktivitetsgård ute i en skog i England. Der har hun vært på besøk med familien og sine to beste venner. De to sistnevnte ligger i nabohytta, døde av masse knivstikk.

I en melding til foreldrene på Annas telefon finnes en tilståelse, Anna har drept dem - eller?

Problemet er at Anna ikke lar seg vekke, hun forblir i en dyp, komalignende søvn i flere år.

Etter lang til får psykologen Benedict Prince (Ben) oppgaven med å vekke henne opp, da hun skal stilles for retten. Ben er ekspert på søvn og søvnrelatert kriminalitet og påtar seg motvillig oppdraget Anna O.

Det var forøvrig Bens ekskone som var første politibetjent på stedet den helgen drapene ble begått.

Og hva var det egentlig som skjedde der ute i skogen den gangen?

Er Anna en sovende morder eller er hun en annens syndebukk?

Ben må trå varsomt, han har også hemmeligheter i sin fortid og ikke minst et komplisert familieliv.

Gjennom hele historien hører vi flere fortellerstemmer som har forbindelse med det som har skjedd, inkludert Annas dagboksnotater fra tiden for drapene. 

Boka er en skikkelig psykologisk thriller, som holder på spenningen til siste slutt og et ordentlig "Wow" i siste kapittel.

God lesing og la det forhåpentlig ikke forstyrre nattesøvnen, for den som sover synder vel ikke?

Relaterte materialer