Douglas Stuart: Shuggie Bain

av Anne Kari Lyby
29.04.21
Stuart Douglas er skotsk-amerikansk og født i Glasgow 1976. Shuggie Bain er hans debutbok og han vant Bookerprisen for den i 2020.

Shuggie vokser opp i Glasgow på 1980-tallet med mor, far og to eldre halvsøsken. Nøden er stor, men moren Agnes som drikker tett, er en mester til å holde fasaden. Etter å ha flyttet dem til et kommunalt område ved en nedlagt kullgruve utenfor byen, forlater faren familien. Det er et sørgelig strøk hvor de fleste lever av penger de får fra «sosialen» to ganger i uka.

Selv om det stadig går utforbakke med Agnes, oppfører hun seg som en filmstjerne og ungene som er oppdratt til å snakke og oppføre seg pent, skiller seg ut. Særlig Shuggie får lide for dette blant de andre ungene. Etter hvert forlater de eldste ungene hjemmet og Shuggie blir igjen med ansvaret for moren som han elsker og fortsatt har trua på.

Han prøver å stikke unna noen penger for å ha noe til mat. Moren sørger for å ha små lagre av alkohol rundt i leiligheten. Etter en liten opptur, går det fort utforbakke med Agnes og det er ikke mye stil igjen over henne.

Dette er en bok full av fattigdom, vold og elendighet og med særdeles få lyspunkter. Det er realisme og helt uten føleri og en stor leseopplevelse!

Anmeldt av Anne Kari Lyby

Relaterte materialer