Hilde Brunsvik "Kamma/Emma"

av Lise Haugen Larsen
19.05.22
Hilde Brunsviks siste roman, «Kamma/Emma» er en liten roman, som gir en desto større leseopplevelse. Boka er på kun 211 sider, men inneholder mange liv og personer og spenner over mange generasjoner.

Da forfatteren nylig besøkte oss på bibliotekets bokkafé, kalte hun boka si en myldrebok. Det synes jeg virkelig er et dekkende begrep, for her formelig myldrer det av mennesker. Noen av dem blir vi godt kjent med, noen mindre, og andre igjen kan vi kanskje ønske at vi ble enda bedre kjent med.

Dette er både en historisk roman og en slektskrønike. Vi følger tvillingene Kamma og Emma, som fødes inn i en grossererfamilie på Oslos beste vestkant på begynnelsen av 1920 – tallet. Jentene, som kommer som nummer 5 og 6 i den store søsterflokken, døpes Kamilla og Emilie (fordi, som det sies, «det er ikke flere navn igjen å kalle opp etter»). De er ulike som natt og dag, en er mørk, den andre lys, men de er uadskillelig knyttet til hverandre livet igjennom.

Det er disse to, alle søstrene deres og familien, som det hele dreier seg om. De vokser opp i velstand ikke lenge etter at «den store krigen» er slutt og man trodde at det aldri mer skulle bli noen krig. Men rundt dem er det mange mennesker som lever i stor fattigdom, og vi får et godt bilde av klasseforskjellene.
Mormor og mor kommer fra Fredrikstad og alle somrene tilbringer søstrene i sitt sommerparadis på Hvaler. Der er det også stor forskjell på fattig og rik og etter hvert nærmer den nye krigen seg. Den blir etter hvert ødeleggende for alle, både fattig og rik.

Store deler av boka handler om krigen og alt det den fikk å si for folks liv, og alle familier som ble berørt. Mens vi leser tenker vi på tiden som uvegerlig går for oss alle – alt vi har, alt som forandrer seg (ikke minst stedene vi kjenner godt) og alt vi mister. For slik er jo livet.

Språket i boka er nydelig, flyter poetisk av sted, her er både humor og gripende, rørende øyeblikk.

Konklusjon: God bok – god fornøyelse!