Anbefaling: Anne B. Ragdes "Muttra og meg"

av Anne Mette Hansen
07.02.23
Her kommer en ny bok om moren til Anne B. Ragde, og dette er ikke første bok hun har skrevet om moren.

Den første kom allerede i 1990. Men alle bøkene er ganske så forskjellige. Denne en slags erindringsbok; om forholdet til moren, om skriveprosessene og alle reisene de fortok til fjerne himmelstrøk.

Boken har fått sånn midt på treet anmeldelser, og litt trekk for at den er springende og masete, men jeg likte den veldig godt. Her får vi masse gode historier om oppveksten med moren og søsteren Eva. Det var bare de tre, etter at moren og faren skilte seg.

Vi får høre om haiketurer til Sverige med telt og hund, og heteslag og lite mat. Men det var masse moro. Moren levde totalt i nuet, og ville helst bare reise. Etter hvert som Anne og søsteren flyttet ut, solgte moren unna ting, tok opp dyre lån og reiste så mye hun kunne.

Innimellom får vi innblikk i skriveprosessene til Anne B, spesielt rundt serien om familien Neshov, som startet med “Berlinerpoplene”. Hun elsket personene like mye som vi andre som leste den, og gråt i dagevis etter at hovedpersonen, Tor Neshov, tok livet av seg.

Akkurat som vi kjenner Anne B. fra media, så legger hun ikke skjul på noe. Hun forteller åpent om hvordan hun nyter alenelivet etter tre skilsmisser. Det gjøre henne lykkelig at hun kunne spandere på moren, etter at forfatterskapet begynte og bringe inn hauger med penger. Den siste reisen da fortok sammen var til Oman, og i boka får vi også fornøyelige reisebrev fra dem begge.

Relaterte materialer