Erlend Loe: Drømmenes sykkelregister - Anmeldt

av Rune Brøndbo
26.09.23
Uvirkelighetslitteratur skrudd til 11!

Har du noen gang opplevd å bli frastjålet ting i drømme? Hovedpersonen i Loes seneste bok opplever dessverre dette ofte; Hun blir frastjålet sykkelen støtt og stadig i drømmene sine, ofte mens hun sykler rundt i det Babylonske rike, et sted hun liker svært godt, og kunne tenke seg å skrive en bok om. Noen ganger er det en Hettitt som har vært på ferde og stjålet sykkelen, eller Einar Tambarskjelve, den sniken. Til og med hennes mor kan ikke Solveig stole på, i hvert fall ikke mens hun sover. De stjeler sykler i drømmene alle sammen.

Solveig er for tiden singel, hun har rundt 1.75 kjærester i året og vil ikke hete Solveig, men heller Sara, eller Fleur, eller noe helt annet. Hun er veldig usikker på akkurat det, noe hun skriver til Folkeregistret om både støtt og stadig. En morgen våkner hun sørgmodig opp og tenker at slik burde det ikke være, et slikt samfunn vil hun ikke leve i. Hun ringer forsikringsselskapet, som ikke kan se at de har ansvar over sykler som forsvinner i drømmer. Det finnes ingen reiseforsikring for drømmereiser. Her må noe gjøres tenker Sara (eller var det Fleur?) Hun oppretter derfor et sykkelregister hvor folk i samme situasjon kan legge inn opplysninger over sykler som forsvinner i drømme. Det blir starten på noe svært kraftfullt og vakkert.

Erlend Loe har skrevet en roman som på mange måter følger drømmenes logikk, og resultatet er faktisk en vakker liten historie om å være i fri flyt, om følelsen av å mangle retning på livet, og om å finne et felleskap med andre som har det som deg, om så bare i drømme.

Absolutt anbefalt!