Glasgow Kiss- bokomtale

av Rune Brøndbo
01.06.23
Bibliotekar Rune anmelder Glasgow Kiss!

I "Glasgow Kiss" får vi bli med på en reise til Edinburgh, som også blir en slags omvendt klassereise for minst en av karakterene.

Historien tar oss med til milepælen i Torleifs liv når han fyller femti år. I denne anledning bestemmer han seg for å dra på en guttetur til Skottland sammen med sine nære venner, Leif Kjetil og Bjørnar. Historien får en uventet vending når Torleif plutselig faller om med et hjerteinfarkt. Han havner i koma, og vennene står plutselig overfor en situasjon som er utfordrende. Leif Kjetil, en sjømann som i Bjørnars øyne er harry og udannet, og Bjørnar, en erfaren organisasjonspsykolog, må nå forholde seg til hverandre og situasjonen de befinner seg i. Mens de venter på nyheter om Torleifs tilstand, blir to svært forskjellige personligheter satt på prøve, og spørsmålet er om de kan holde ut med hverandre.

Bjørnar, som er vant til å analysere menneskelig atferd, begynner å stille spørsmål ved vennskapet mellom Torleif og Leif Kjetil. Hvordan kan en akademiker og historiker som Torleif finne glede og fellesskap med en enkel og tilsynelatende uutdannet mann som Leif Kjetil? Eller er han virkelig slik som Bjørnar tror?

Romanen utforsker på treffende vis fordommer og stereotyper som kan oppstå når man møter mennesker med forskjellige holdninger og livsstiler. Mens dagene går, opplever Leif Kjetil og Bjørnar en rekke hendelser sammen, og deres fordommer ovenfor hverandre blir satt på prøve. I en dialogdrevet fortelling gir boken oss et troverdig og innsiktsfullt innblikk i deres tanker og følelser om hverandre. Samtidig viser historien oss at selv en stødig organisasjonspsykolog kan støte på egne utfordringer og gå på trynet iblant. Det å være ekspert på menneskelig atferd betyr ikke nødvendigvis å være immun mot livets uforutsigbare prøvelser.

Relaterte materialer