GULL BLANT GRÅSTEIN – «FRA SIKRE KILDER» av Per Schreiner

av Tonje Gjems Vangberg
02.06.23
Som det gamle ordtaket sier: «Man skal ikke dømme boken etter omslaget». Men i et bibliotek gjør man ofte dessverre akkurat det.

Blant tusenvis av bøker er det lett å gå forbi en bok med et kjedelig omslag. Omslaget kan kanskje være grått eller brunt, men hvis man stopper opp og kikker på en slik bok kan den noen ganger inneholde rent gull. Slik som Per Schreiners siste bok «Fra sikre kilder»

Bokanmelderen i Stavanger Aftenblad gir boken følgende reklame: «Mot intellektuell forkalkning. En tekst daglig. Inntas alene i skumringen»

Bedre kan det ikke sies. Denne lille boken er rett og slett en samling med 44 korte tekster som hver og én er en ren nytelse å lese.

I hver tekst møter vi en person – noen kjente og noen fra Per Schreiners egen bekjentskapskrets, i skjønn forening.

Felles for dem alle er at livet aldri blir helt slikt man har tenkt seg, noe som vel de aller fleste kan kjenne seg igjen i.

Vi møter Schreiners eks-kjæreste som lider under at ingen orker å høre om feriene hennes og en mann som venter på Harmageddon som aldri kommer, noe som får ham til å gå helt av hengslene.

En trist tekst handler om et eldre ektepar som ønsker å skille seg, men som ikke klarer å bli enige om hvem som skal ha hunden, slik at de blir nødt til å vente til den dør.

Her er også en tekst med en advarsel til folk som kjøper et gammelt hus i Moss:
Maleren Lars Hertervig bodde før han ble kjent i et glissent hus i byen og brukte maleriene sine til å tette hull i veggene. Da han senere ble kjent hadde han glemt hvor i Moss han bodde…
Så ifølge Schreiner bør man passe godt på når man river gamle vegger – de kan skjule malerier for en formue.

Lånere: Stol på Stavanger Aftenblad og meg – Les og nyt!