"Ild, tenner, vann, tunge" av Nhu Diep

av Tor Magnus Jonassen
07.12.23
Anne Mette anmelder Nhu Dieps "Ild tenner vann tunge"

Nhu Diep ble født i Vietnam i 1978 og kom til Norge som båtflyktning samme året med Ma, Ba og 9 søsken. I boken heter hun N, og hun ville fortelle sannheten, selv om sannheten ville ta seg dårlig ut. Hun valgte også å få farens bekreftelse, før hun ga ut boken.

Den første tiden i Norge bodde de både trist og kummerlig, men så kom de til Moss og foreldrene begynte å jobbe på Trio Ving. Da får de endelig et sted for seg selv og alle barna. Et gult rekkehus på Kambo. Hun forteller om oppveksten i Moss, om studietiden og voksenlivet i Bergen og storfamilien i Oslo.

Dette må ha vært vanskelig å skrive om, for barndommen i Moss var tøff for N og søsknene. Foreldrene slo barna sine, og satte dem oppimot hverandre. De gjorde narr av dem foran søsken og venner. Hvordan foreldre kan behandle barn på denne måten er vanskelig å forstå. Men etter hvert som man blir mer kjent med historien, kan man forstå foreldrenes nederlag og sorg. De mistet alt de hadde, ikke bare økonomiske verdier, men status, makt og påvirkning. De mistet også barna sine til det nye landet, og det ble en stor sorg. Men de mistet også barna sine på grunn av psykisk og fysisk vold. Flere av barna flyttet ut så fort de hadde mulighet.

N kan også etter hvert som hun blir voksen, føle en slags forståelse. Spesielt etter at hun at hun har sommerjobb på foreldrenes arbeidsplass, og opplever hvor dårlig foreldrene blir behandlet av kollegaene. Men hun synes allikevel at foreldrene gjorde mye feil.
Boken er viktig og har et godt språk. Hun bytter mellom å bruke jeg form og poetiske passasjer og intervjuer med familiemedlemmer.