Ingrid Persaud – All slags kjærlighet

av Tor Magnus Jonassen
17.06.22
Hva kan passe bedre å lese i sommervarmen enn en fargerik og sprudlende historie fra Trinidad. Forfatteren kommer selv fra Trinidad, men er bosatt i Storbritannia og har fått flere priser for denne boken, som er hennes første roman.

Dette er historien om tre mennesker – Betty, hennes sønn Solo og leieboeren Mr. Chetan. Hver for seg har de en historie som rulles opp for oss, men de har jo også i høyeste grad en felles historie.

Betty bor i et lite hus i en deilig hage i en liten by på Trinidad. I hagen dyrkes frukt , grønnsaker og blomster og det er så vi formelig kjenner duften opp fra boksidene.

Men alt er kanskje ikke bare idyll på denne vakre plass på jord? Betty lider i samlivet med en svært voldelig mann, men får det bedre liv da han plutselig dør i en ulykke. For å hjelpe på økonomien tar hun inn en leietaker, den sympatiske læreren Mr. Chetan. De utvikler et dypt og nært vennskap, som varer i lang, lang tid. Disse tre utgjør en liten familie og lever et godt liv i mange, lange år.

Betty bærer på en en vond hemmelighet som hun skjuler for Solo. Da han ved en tilfeldighet oppdager hva det er, flykter han hals over hode til New York, der han får prøve seg på et liv som illegal innvandrer og til Bettys store sorg kommer han ikke tilbake. Mr. Chetan bærer også på en stor hemmelighet, som gjør livet vanskelig for ham.

Det er disse tre som forteller historien til oss, i hver sine kapitler. Det handler om kjærlighet, mange slags kjærlighet – mellom mann og kvinne, mellom foreldre og barn, mellom venner, men også om det å lære å bli glad i seg selv og akseptere hvem man faktisk er.

Som sagt er det ikke bare idyll her, det er et brutalt samfunn, med mye kriminalitet, korrupsjon og ikke minst er det et av verdens verste steder å være homofil.

Men det er en bok som gir stor leseglede, en varm og fargerik fortelling med mye mat og kultur og dette setter en ekstra spiss på leseopplevelsen. Ikke ofte man kan glede seg over nye, oversatte bøker fra denne delen av verden.

God bok! 17.06.22 Lise