Kurt Aust: Hjertets mørke

Historisk krim av ypperste klasse står det i omtalene av Kurt Austs bøker, noe jeg er helt enig i. Velskrevne og intrikate krimgåter med kulisser fra tidlig 1700-tallets Danmark/Norge.

I den siste boken «Hjertets mørke» møter vi igjen en aldrende Petter Horten, som sitter i København og memorerer og skriver ned sine eventyr sammen med tidligere mester og arbeidsgiver, Thomas av Boueberge.

Petter og Thomas, sammen med Petters kone og sønn, har endelig nådd Afrika og Guineakysten etter strabasiøse dager til sjøs (se tidligere bok). Her skal de være på ubestemt tid for å «investigere» for den danske ordensmakten.På denne tilsynelatende idylliske afrikanske kysten ligger det nederlandske, engelske og danske fortet på rekke og rad, men stedet er alt annet enn idyllisk.
Menneskelig ondskap finnes overalt, og med den dansk/norsk slavehandelen som bakteppe er det en mørk og dyster stemning i boken.

Petter og Thomas vil helst forlate dette gudsforlatte stedet så fort de kan, og må virkelig overgå seg selv for å komme til bunns i intriger, uvennskap, løgn og overtro som hersker blant både hvite og innfødte på Guineakysten. Skal de ha håp om å endelig få komme tilbake til København kan de ikke stole på noen, ei heller føle seg trygge.
Spennende som alltid, men med et om mulig enda dystrere og mørkere bakteppe enn tidligere.
(Så kan det også hende at vi i denne boken endelig skal få historien bak Petters store sorg her i livet?)