Filmpodcast: Zoom-In

Tilgang
Fri tilgang
Zoom-In er bibliotek-Norges egen filmpodcast, sponset av Nasjonalbiblioteket og driftet av Mossebibliotekene. Mange av filmene vi snakker om i programmet kan du låne via ditt lokale bibliotek eller via bibliotekenes fjernlånstilbud på bibsok.no. Enkelte filmer er også tilgjengelige for lån via bibliotekstrømmetjenesten Filmoteket.no.

For mer informasjon og muligheten til diskutere film med oss i Zoom-in prosjektet så kan du melde deg inn i vår Facebook-gruppe ved å følge denne lenken. 

Episode #9:  Skuespiller-spesial: Catherine Deneuve

 

Kristoffer og Jonny fortsetter å dykke ned i den franske filmhistorien, og denne gangen hedrer de den ikoniske skuespilleren Catherine Deneuve, som spilte hovedrollen i tre filmer på ’60-tallet som nå regnes blant de store klassikerne: Les parapluies de Cherbourg, Repulsion, og Belle de Jour. Underveis i samtalen trekker Jonny dessuten inn ytterligere en favoritt, da fra Deneuves senere karriere. 

I episodens del 2 gir de to samtalepartnerne ut sine «Oscars» i diverse kategorier, med basis i Deneuves verker.  

Se filmene her:

Paraplyene i Cherbourg - Filmoteket

Repulsion - Filmoteket

Dagens skjønnhet - Filmoteket

Programleder: Kristoffer Tangård

Gjest: Jonny Halberg 

Tekniker: Rune Brøndbo

 

Episode #8: MAMMAEN OG HOREN (1973)

 

Kristoffer og Jonny har sett den franske post-ny-bølge-klassikeren «Mammaen og horen» - en relativ obskuritet nå endelig tilgjengelig for allmennheten gjennom egne cinematek-visninger og ikke minst på Filmoteket! 

Det er et snakkesalig, rikholdig og svært interessant verk som også er et dokument over tiden etter virkelighetens studentopprør i 1968.

Se filmen her: The Mother and the Whore - Filmoteket

Programleder: Kristoffer Tangård (bibliotekar) 

Gjest: Jonny Halberg 

Tekniker: Joachim Enger Halvorsen

Episode # 7: MEAN STREETS (1973)

 
 

Vår tids muligens viktigste regissør – Martin Scorsese – er en mester i å lage publikumsvinnende filmer som også er kunstnerisk slående. Den legendariske karrieren slo fart allerede i 1973, med gangsterdramaet «Mean streets». Kristoffer og Arild er tilbake i dette andre live-arrangementet til ZOOM-IN, her presentert i opptak. Foruten å ta for seg ulike aspekter ved «Mean streets» kommer de to samtalepartnerne inn på flere av regissørens andre verker, samt på den omstridte, men forføreriske mafia-genren som fenomen. 

Det er gledelig at publikummet har tatt seg drastisk opp siden første live-visning, noe som reflekteres i et par kommentarer fra salen. 

Se filmen her: På skyggesiden - Filmoteket

Programleder: Kristoffer Tangård (bibliotekar) 

Gjest: Arild Settli 

Tekniker: Rune Brøndbo

Episode # 6: THE HOLY MOUNTAIN (1973)

I kjølvannet av det første live-arrangementet under ZOOM-IN-paraplyen – en bibliotekvisning av Alejandro Jodorowskys kultklassiker «The Holy Mountain» fra 1973 - ble det arrangert en samtale om filmen mellom Kristoffer og Arild Settli - tidligere leder av Moss Filmklubb. Samtalen ble spilt inn på scenen i Moss bibliotek foran et lite, men trofast publikum, og spilt inn i et opptak som her presenteres i sin helhet. 

Både Kristoffer og Arild er enige om at Jodorowskys hovedverk er en usedvanlig rik og fascinerende opplevelse, med filmatiske muskler som man sjelden ser lenger – ikke minst en vilje til både hemningsløst å gå inn i det tabubelagte og åpne for et mangetydig tolkningsrom. Kanskje sier Jodorowsky også noe som – femti år etter - er aktuelt for vår egen tid?

Se filmen her: The Holy Mountain - Filmoteket

Programleder: Kristoffer Tangård (bibliotekar) 

Gjest: Arild Settli 

Tekniker: Rune Brøndbo 

Episode # 5: PINOCCHIO (2019)

 

Kristoffer får besøk av bibliotekar Svetlana (som vi husker fra episode 3 om julefilm) for å gjøre et dypdykk i den kjente historien om «Pinocchio» og de mange adaptasjonene som er gjort for film. Hovedfilm for diskusjonen er en italiensk live-action-versjonen av Matteo Garrone fra 2019, som kan sies å være relativt trofast til kildematerialet. Men er den også en god film? 

Se filmen og døm selv:

PINOCCHIO (2019): Pinocchio - Filmoteket

I podcastens del 2 presenterer Svetlana og Kristoffer sine respektive topp 5 barne -og familiefilmer. Listene kommer til å publiseres i podcastens Facebook-gruppe (se lenke øverst på siden), med lenker til Biblioteksøk, slik at du kan finne ut om filmene er tilgjengelige i et bibliotek nær deg. 

Programleder: Kristoffer Tangård (bibliotekar)

Gjest: Svetlana Lilova (bibliotekar)

Tekniker: Joachim Enger Halvorsen

 

 

Episode # 4: WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN (2011)

Kristoffer og Jonny snakker her om en muligens enda mer psykologisk forstyrrende film enn "Spencer" (se episode 1) - nemlig Lynn Ramsays "We need to talk about Kevin" - som fokuserer på livet til en ung gutt og hans mor i årene før og etter gutten i ungdomsalder gjennomfører en skoleskyting.

Lenke til filmen i Filmoteket

Programleder: Kristoffer Tangård (filmbibliotekar v/ Mossebibliotekene)
Gjest: Jonny Halberg (forfatter)
Tekniker: Joachim Enger Halvorsen

 

Episode # 3: JULEFILM 

 

Anbefalinger av høytidsrelevante filmer fra staben i Mossebibliotekene.

Programleder: Kristoffer Tangård (filmbibliotekar)
Gjest: Svetlana Lilova (bibliotekar)

Episode # 2: DE DØDES TJERN (1958) / FRITT VILT (2006)

I anledning allehelgensaften gjør Kristoffer fra Mossebibliotekene og Hanne fra Verdal bibliotek et dypdykk i norsk skrekkfilmhistorie ved å ta for seg vår nasjonale «ur-grøsser» De dødes tjern samt slasheren Fritt vilt som var del av skrekkfilmens revitalisering her til lands.

Begge filmene kan sees via bibliotekenes strømmetjeneste Filmoteket:

De dødes tjern: https://filmoteket.no/film/195006

Fritt vilt: https://filmoteket.no/film/77600

 

Episode # 1: SPENCER (2021)

 

Programleder: Kristoffer Tangård (filmbibliotekar v/ Mossebibliotekene)

Gjest: Jonny Halberg (forfatter)